El risc més gran

 

descargaLa periodista Laura Pinyol s’estrena com a escriptora amb aquesta elaborada història que ens recorda que viure amb por ens talla les ales, parlem de la novel·la “El risc més gran” publicada per Amsterdam llibres.

La Júlia és el centre d’una família singular. Criada sota la influència d’una mare imponent, i consentida per un pare dolç i mig artista, aquesta egarenca de trenta-quatre anys, que sembla portar una vida tranquil·la i segura amb els seus dos fills, està a punt de donar un cop sobre la taula, llevar àncores, i començar a viure a la seva manera.

El detonant de tot és un trasbals sobrevingut pel final d’una passió amorosa inesperada, que l’ha despertat de la letargia en la qual estava instal·lada la seva vida feta a mida. El sotrac patit li ha recordat que és viva, ha sacsejat el seu matrimoni mig mort i, sobretot, li ha fet veure la necessitat de recuperar el control.

La coartada per arrencar el vol és la crida que fa l’ajuntament del petit poble d’El Prat del Comte que aplega famílies amb canalla per evitar el tancament de l’escola. La Júlia, que vol fugir i posar distàncies, trobarà a la Terra Alta el paisatge idoni per reinventar-se i refer la família.

“La por és el risc més gran”, i la novel·la és el primer port d’aquest viatge valent cap a la llibertat. Amb una narració fluida, bella i plena de detalls, i amb uns diàlegs vius, creïbles, igual que els personatges,  l’autora ens converteix en els espectadors avantatjats del dia a dia de la Júlia i el seu clan, la logística i les petites coses s’intercalen amb naturalitat amb els sentiments i les confessions més sinceres. És així, a través de la quotidianitat dels protagonistes, com es toquen temes més profunds.

No només la Júlia se’ns obra en canal, viure és superar les batzegades imprevistes i adaptar-se als canvis imposats, els altres membres també repassen biografies i neguits. Ens els ensenyen a nosaltres, lectors a hores d’ara ja atrapats, perquè sovint entre ells regnarà la incomunicació, les preguntes no fetes i les angúnies dissimulades, presideixen sovint unes sobre taules familiars ben sorolloses.

L’amistat que tot ho aguanta, l’amor inevitablement canviant, l’absència i l’abandó, la incomunicació i la por, per sobre de tot aquesta por castrant, són alguns dels temes que graviten al voltant d’aquest ric univers familiar que ha teixit amb molt encert i solvència la Laura Pinyol. Un debut brillant per una nova veu que arriba per enriquir la nostra literatura en català.

 

descarga (6)

Laura Pinyol i Puig va néixer a Terrassa el 1979. És periodista i consultora en comunicació. Va estudiar el grau de Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra i va cursar els cursos de predoctorat en Història comparada social, política i cultural a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Compagina  la seva tasca acadèmica i les diverses col·laboracions en diversos mitjans de comunicació de Terrassa, El Temps, Catalunya Ràdio, Diari Ara, Descobrir Catalunya, Nació Digital, etc. Ha treballat en diversos gabinets de comunicació com el de la CCMA, ERC i Departament de Vicepresidència de la Generalitat de Catalunya. L’any 2012 funda  una agència de comunicació, junt amb un soci, per portar campanyes de divulgació i comunicació. També és mare de la Jana, el Roc, la Queralt i la Berta que tenen, respectivament, nou, set i cinc anys.

 

 

Deja un comentario