Lèmmings

L’editorial Llibres del delicte, un referent en novel·la negra escrita aquí, ens porta “Lèmmings”, la brutal història d’un home que lluita per comprendre la seva veritable naturalesa.

29_Lemmings_port.indd

Tot comença quan et despertes estabornit al ben mig d’una nau abandonada d’un polígon industrial, al teu costat hi ha dos homes més, morts, no recordes res però el teu instint brama perquè toquis el dos. Duus un mòbil, estranyament recordes un pin, l’obres i mires les fotos, els contactes, les xarxes socials, intentes esbrinar què hi feies allà, no ho aconsegueixes, continues estabornit.

Qui ets? No sabrem mai el teu nom, però et coneixerem. En mirar-te les mans i el cos intueixes que et dediques a la lluita, però ara no ho saps del cert, la veritat és que no saps res i és per això que aparques la ment i actues per instint, et truquen però no agafes la trucada, desconfies, no sents dolor però t’han matxucat. Amb aquest misteri sona la campana que dóna inici a una nova lluita, la teva per recuperar la memòria.

És fàcil enganxar-te a les pàgines d’aquesta original novel·la negra que du el nom d’un videojoc, primer perquè vols saber més d’un protagonista anònim a qui l’intueixes una vida enrevessada com a poc, i segon per l’estil narratiu. Una sorpresa majúscula pel lector la traça amb què Jordi Dausà, utilitza la segona persona del singular. L’efecte buscat, imagino, era omplir amb la teva identitat un personatge que en manca. Aconseguit, des dels primers embats, entres dins la ment atabalada d’aquest home perdut.
A poc a poc tot es va posant al seu lloc, els records et venen a glopades, i amb ells una descripció de l’entorn desfavorit en què et vas criar i educar, una forma enginyosa de fer crítica social alhora que repassa la teva difícil biografia. Personatges marginats, desgraciats, aprofitats i mafiosos, pul·lulen al teu voltant mentre vas descobrint-te, tot un món obscur i paral·lel que existeix, sempre associat a la violència i del que sembla que has sortit, és l’ambient de l’obra.
El lector t’anirà coneixent, al mateix ritme que tu. S’assabentarà del teu gran secret de superheroi, un poder que alhora és maledicció, una característica física, i sembla que també mental, que ho ha aclaparat tot. T’acompanya fidel aquest lector, fins al final d’aquesta singular història no només perquè et vol conèixer, sinó perquè també et vol entendre.

descarga (5)

Jordi Dausà i Mascort (Cassà de la Selva, 1977) és mestre i escriptor. A estona col·labora amb diferents mitjans, i va ser blocaire quan ja no quedaven blocaires. Boxejador inconstant i tarambana, és autor de Manuel de Supervivència (Premi Montflorit de novel·la el 2010), El gat de Schrödinger i Nits de matapobres. Alguns relats seus han estat publicats en diferents antologies col·lectives, i ha col·laborat en projectes editorials destinats a l’ensenyament de la llengua catalana.

 

Deja un comentario